Kucharz

ZAKRES TEMATYCZNY SZKOLENIA

I. Część teoretyczna

  • Zawód kucharz małej gastronomii
  • Organizacja zakładu gastronomicznego
  • Wyposażenie pracowni gastronomicznej
  • Systemy GHP, GMP, HACCP
  • Higiena żywności
  • Metody utrwalania żywności
  • Normy i receptury gastronomiczne
  • Ważenie i mierzenie
  • Podstawowe procesy technologiczne w produkcji gastronomicznej
  • Surowce używane w gastronomii:
  • Sposoby sporządzania zup
  • Sosy zimne i gorące
  • Ciasta i techniki ich wykonywania
  • Desery – podział i asortyment
  • Potrawy z mięsa: gotowanego, smażonego, duszonego, pieczonego, z masy mięsnej mielonej i podroby
  • Potrawy z drobiu
  • Potrawy z ryb
  • Potrawy półmięsne
  • Zakąski zimne i gorące
  • Potrawy jarskie i dietetyczne

II. Część praktyczna

  • Zastosowanie warzyw, owoców i grzybów w produkcji gastronomicznej – sporządzanie potraw
  • Zastosowanie w produkcji gastronomicznej mleka i jego przetworów – sporządzanie potraw
  • Zastosowanie w technologii gastronomicznej mąki i kasz – sporządzanie potraw
  • Sporządzanie zup i sosów
  • Zastosowanie mięsa zwierząt rzeźnych, drobiu i ryb w produkcji gastronomicznej – sporządzanie potraw
  • Sporządzanie i ocena zakąsek
  • Sporządzanie i ocena napojów zimnych i gorących
  • Techniki sporządzanie ciast i deserów

ILOŚĆ GODZIN LEKCYJNYCH – 60

CENA – 650 zł *

* minimalna ilość uczestników – 5 osób

Korzystając z witryny wyrażasz zgodę na korzystanie z plików cookie. więcej...

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close